piątek, 30 marca 2012

Kruche ciasto wg Roux



Delikatne i bardzo kruche ciasto. Uniwersalne do różnego rodzaju wypieków, zarówno słodkich, jak i pikantnych.
Przepis pochodzi z książki "Ciasta" M.Roux


Składniki:

250g mąki pszennej
150g masła, lekko zmiękczonego
1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
szczypta drobnego cukru
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka



Z mąki usypać wzgórek, zrobić w nim wgłębienie, a następnie włożyć tam masło, pokrojone na kawałki, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko i delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiać ciasto, odpychając je od siebie 4-5 razy, aż będzie gładkie.Ugnieść z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30-60 minut. (Kruche ciasto można przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce przez tydzień, a w zamrażalniku do 3 miesięcy.) Po tym czasie wyjąć i rozwałkować, najwygodniej pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu na grubość 3-4 mm. W rozwałkowanym cieście wykrawać krążki do wyłożenia indywidualnych foremek. W zależności od ich głębokości średnica powinna być o 4-7cm większa od średnicy foremek. Włożyć po krążku do każdej foremki i ugnieść kciukami, wypychając delikatnie do góry, by powstał lekko uniesiony brzeg. Foremki można wyłożyć papierem i wypełnić ziarnem fasoli, albo położyć na cieście identyczną foremkę, aby dociążyć ciasto i tak upiec.
Piec w temp. 180-190 st C przez 10 minut, a następnie usunąć fasolę i papier i piec jeszcze ok.5 minut.
Gotowe wypełniać dowolnym nadzieniem (u mnie z różanym kremem i malinami).


16 komentarzy:

  1. ja już mam swoje sprawdzone kruche ciasto i boję się wręcz eksperymentować z nowymi przepisami skoro jedno już mam 'obadane' ;p muszę też dodać że te babeczki na końcu zawróciły mi w głowie !!
    pozdrawiam,
    Szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. To jeden z lepszych przepisow na kruche ciasto - czesto z niego korzystam i nigdy mnie nie zawiodl.

    OdpowiedzUsuń
  3. Teoretycznie mam już swój przepis na ciasto kruche, ale chyba przetestuję ten przepis, ponieważ w najbliższym czasie może bardzo mi się przydać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Korzystam z innego przepisu, ale widzę, że ten jest warty wypróbowania;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam te ksiązke, cudownie opowiedziana historia o wypiekaniu ciast. Dzis tez robilam kruche wg przepisu z tej ksiązki wiec podpisuje sie obiema rekami pod Twoim postem a zdjecia fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Też mam tę książkę i kusi mnie ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. osobiście ciasto kruche robię zwykle na wyczucie.
    i wychodzi! zawsze moje, własne i smakowite.
    niestety nie posiadam książki tego pana... ba, mistrza! ale
    mam zamiar ją zakupić na Zajączka xd
    piękne zdjęcia.
    a ostatnie, gdzie pokazujesz zastosowanie - aż ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń
  8. to zdecydowanie mój faworyt wśród przepisów na kruche ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zanim zrobię, mam jeszcze jedno pytanie - ciasto należy nakłuć widelcem przed pieczeniem? Bo tak wygląda na zdjęciu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze nakłuwam kruche ciasto, jeśli wypiekam spody do babeczek czy tart. M.Roux w swojej książce też to zaleca.

      Usuń
  10. jestem zakochana. Zdjęcia śliczne. Aż mi język ucieka. Będę tu zaglądać i siać Twoje przepisy na swoim kuchennym poletku. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo apetyczne! Ja ostatnio chciałam zrobić ciasteczka w tych foremkach, ale chyba za bardzo ubiłam ciasto, bo po upieczeniu nie dałam rady wyjąć go z foremek ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy to ciasto nadaje sie rowniez na kruche ciasteczka...czy utrzymuje ksztalt po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam go jeszcze w takiej wersji, ale wydaje mi się, że powinno utrzymać kształt i bez foremek. W książce Roux w kruche ciasto do ciasteczek jest jeszcze wzbogacone o dodatkowe żółtko.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze :)