Pełnoziarniste bułki na śniadanie



Wyglądam przez okno i uśmiecham się pod nosem. Śnieg wygląda ładnie dokładnie z takiej odległości. Podziwiany przez szybę. Należę do tego typu osób, które zimę spędzają grzejąc się w domu i dokładnie to planowałam na dzisiejsze popołudnie. Oczywiście jest kilka takich rzeczy, dla których z przyjemnością opuszczam ciepłe kąty. Niestety poranne wyjścia do sklepu po świeże pieczywo na pewno do nich nie należą.

Przepis pochodzi ze strony Pracownia Wypieków. Bułeczki doskonale przemycają pełnoziarnistą mąkę, a przy tym są mięciutkie i naprawdę pyszne.

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka soli
7 g suchych drożdży lub 20g świeżych
2 łyżki oliwy lub oleju
opcjonalnie ziarna słonecznika do posypania



Mąkę wymieszać z solą. Dodać drożdże (świeże rozpuszczamy w łyżce wody), a następnie stopniowo wlewając  oliwę i wodę zagnieść ciasto. Powinno się delikatnie kleić do rąk. Ciasto przełożyć do miski, posmarować wierzch oliwą i zostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki, obtaczać je w ziarnach słonecznika i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wstawić bułki do piekarnika, a na jego dno wsypać 1/2 szklanki kostek lodu i piec 12-15 minut.
Odstawić na kratkę do ostygnięcia.

Komentarze

  1. rewelacyjne bułeczki, zazdroszcze tak idealnego wypieku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu kocham pieczywo ze słonecznikiem!! To moje ulubione ziarno w chlebach i bułkach, inne mogą nie istnieć. Na widok Twoich zdjęć od razu mam ochotę na te buły! Muszę wypróbować ten przepis i może do środka wmieszam jeszcze słonecznik ;) Na czym polega pomysł z lodem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Dzięki wrzuconym na dół kostkom lodu podczas pieczenia wytwarza się para wodna, co z kolei sprawia, że pieczywo ma bardziej chrupką skórkę.

      Usuń
    2. Fajny sposób! :D Uwielbiam chrupką skórkę, więc pewnie skorzystam z Twojego pomysłu, kiedy będę piec jakieś bułki :)

      Usuń
  3. aaa chcę zjeść!
    jakie cudowne te bułeczki!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze :)