sobota, 11 lutego 2012

Czekoladowe ciastka z płatków kukurydzianych



- Zjadłabym coś słodkiego...
Czasem wolno mi marudzić. Odesłana do łóżka z kubkiem parującego płynu mogę wyglądać żałośnie i przez bolące gardło przeciskać swoje zachcianki. To chyba jedyna korzyść z chorowania. Leżę wtedy i spoglądam jak dla odmiany to On kręci się po kuchni.
Ciastka w całości wykonane właśnie przez Niego. (Wspólne oglądanie programów kulinarnych musiało się kiedyś opłacić.) Czekoladowe, chrupiące i oczywiście bardzo smaczne.
I proste :)


Składniki:

135 g czekolady mlecznej
20 ml mleka
40 g płatków kukurydzianych


Czekoladę pokruszyć do małej miski, wlać mleko i wstawić na 30 sekund do mikrofali. (W wersji bardziej wymagającej można czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej.) Po wyjęciu dokładnie wymieszać. Dodać do płatków kukurydzianych i wymieszać, uważając by ich nie połamać. Z gotowej masy nabierać kopiaste łyżki i nakładać na papier pergaminowy. Włożyć do zamrażarki na 1 godzinę. Wyjąć i cieszyć się ciasteczkami :)
Najlepiej zjeść całość tego samego dnia. Drugiego dnia ciasteczka nie są już tak chrupiące.

Też widzicie tutaj żółwia?


7 komentarzy:

  1. Ale zbieg okoliczności! :D Już myślałam, że zrobiłaś z tego samego przepisu ;) Smakowite takie z czekolady! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właściwie... ja też zjadłabym coś słodkiego :). Piękne ciasteczka. Czekolada to moja ulubienica :).

    OdpowiedzUsuń
  3. haha, a dopiero co takie widziałam na blogu, ale owsiane ;]
    domowe słodycze są naprawdę wspaniałe. ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. jeżyki to moje ulubione ciasta, niestety ich znikoma ilość w opakowaniu mnie szybko zniechęca. a taka domowa wersja, słodka i chrupiąca.. niezwykle kusząca :)

    pozdrawiam,
    http://kocie-smaki.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne! i tylko 3 składniki

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste a efektowne :) Mam nadzieję, że i mi się kiedyś opłaci wspólne podglądanie blogów kulinarnych ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze :)