sobota, 21 stycznia 2012

Dorsz z soczewicą i chrupiącymi ziemniakami



Przesuwam palcami po matowej okładce. Ostrożnie obracam w dłoniach ważąc ciężar i wreszcie otwieram. Wertuję powoli całkowicie tym pochłonięta. Niełatwo jest wybrać jedną. Zdjęcia przyciągają wzrok, a nieznana treść ciekawi. Jak zwykle utknęłam. Wśród innych półek robię szybkie rundy dla odwrócenia uwagi, udaję (nie tylko przed sobą) że tym razem nie skuszą mnie obce przepisy. Akurat. Pięć minut przed zamknięciem sklepu wybiegam z torbą. Niosę książkę Ramsay`a.

Przepis pochodzi z książki "Szef kuchni na każdą porę roku" Gordona Ramsay`a.



Składniki:

400 g kleistych ziemniaków, równej wielkości
4 łyżki oliwy z oliwek
4 filety z dorsza, ok.125 g każdy, ze skórą
100 g soczewicy zielonej
1 marchewka
1/2 małej cebuli
1 mała łodyga selera naciowego
15 g masła
1 szalotka, drobno posiekana
1 łyżka kaparów, opłukanych i osuszonych
2 łyżki klasycznego sosu winegret wymieszanego z 1 łyżeczką musztardy Dijon
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Ziemniaki gotować w osolonej wodzie przez ok.12 minut. Odcedzić i obrać, gdy są jeszcze gorące, najlepiej zakładając gumowe rękawiczki. Ziemniaki pokroić w foremną kostkę i wymieszać z 1 łyżką oliwy. Rozrzucić na tacy, posolić, doprawić pieprzem i pozwolić, by wchłonęły olej, gdy będą stygły.
Posolić filety z dorsza po stronie pokrytej skórą, lekko wetrzeć sól. Zostawić na pół godziny. Skóra wydzieli sok i się osuszy.
Włożyć soczewicę do rondla razem z marchewką, cebulą i selerem. Zalać zimną wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok.15 minut, aż warzywa będą miękkie. Odcedzić i wyrzucić warzywa. Odstawić soczewicę do ostygnięcia.
Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy razem z masłem i delikatnie podsmażyć przez ok.5 minut szalotkę. Przełożyć szalotkę na talerz. Dodać na patelnię kolejną łyżkę oliwy, zwiększyć ogień i wrzucić ziemniaki. Smażyć, aż się ładnie zrumienią. Zestawić z ognia i wymieszać z szalotką oraz kaparami. Utrzymywać ciepłe.
Patelnię wytrzeć i rozgrzać na niej pozostałą łyżkę oliwy. Gdy będzie gorąca, położyć filety z dorsza, skórą na spód. Smażyć, aż skórka będzie chrupiąca. Czas smażenia dorsza skórą do dołu to ok.90% całego czasu smażenia ryby. Przewrócić go na drugą stronę i lekko przysmażyć.
W rondlu podgrzewać przez chwilę soczewicę, doprawić solą i pieprzem, a następnie wmieszać winegret oraz szczypiorek.
Każdy filet układać na płaskim ogrzanym talerzu, nakładać na wierzch i dookoła soczewicę oraz ziemniaki. Podawać gorące.



Klasyczny sos winegret:
(podaję oryginalne proporcje)

200 ml oliwy z oliwek
200 ml oleju z orzeszków ziemnych
50 ml octu winnego białego
50 ml octu winnego sherry
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu

Wszystkie składniki utrzepać ze sobą. Przechowywać w zamkniętym słoiku, przed użyciem wstrząsnąć. Z podanych składników wychodzi 500 ml sosu winegret.

4 komentarze:

  1. Wygląda świetnie, a do tego moja ulubiona ryba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale trafiłam! Właśnie miałam straszną ochotę na dorsza i zamierzałam go jutro kupić. I już wiem co zrobię z nim potem! :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam dorsza, ten zachęca bardzo do zjedzenia, przepis ląduje do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  4. ale apetyczne!:) mniam jedno wielkie mniam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze :)