Kruche ciasto wg Roux
Delikatne i bardzo kruche ciasto. Uniwersalne do różnego rodzaju wypieków, zarówno słodkich, jak i pikantnych.
Przepis pochodzi z książki "Ciasta" M.Roux
Składniki:
250g mąki pszennej
150g masła, lekko zmiękczonego
1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
szczypta drobnego cukru
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka
Z mąki usypać wzgórek, zrobić w nim wgłębienie, a następnie włożyć tam masło, pokrojone na kawałki, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko i delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiać ciasto, odpychając je od siebie 4-5 razy, aż będzie gładkie.Ugnieść z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30-60 minut. (Kruche ciasto można przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce przez tydzień, a w zamrażalniku do 3 miesięcy.) Po tym czasie wyjąć i rozwałkować, najwygodniej pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu na grubość 3-4 mm. W rozwałkowanym cieście wykrawać krążki do wyłożenia indywidualnych foremek. W zależności od ich głębokości średnica powinna być o 4-7cm większa od średnicy foremek. Włożyć po krążku do każdej foremki i ugnieść kciukami, wypychając delikatnie do góry, by powstał lekko uniesiony brzeg. Foremki można wyłożyć papierem i wypełnić ziarnem fasoli, albo położyć na cieście identyczną foremkę, aby dociążyć ciasto i tak upiec.
Piec w temp. 180-190 st C przez 10 minut, a następnie usunąć fasolę i papier i piec jeszcze ok.5 minut.
Gotowe wypełniać dowolnym nadzieniem (u mnie z różanym kremem i malinami).
ja już mam swoje sprawdzone kruche ciasto i boję się wręcz eksperymentować z nowymi przepisami skoro jedno już mam 'obadane' ;p muszę też dodać że te babeczki na końcu zawróciły mi w głowie !!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana
www.gastronomygo.blogspot.com
To jeden z lepszych przepisow na kruche ciasto - czesto z niego korzystam i nigdy mnie nie zawiodl.
OdpowiedzUsuńTeoretycznie mam już swój przepis na ciasto kruche, ale chyba przetestuję ten przepis, ponieważ w najbliższym czasie może bardzo mi się przydać:)
OdpowiedzUsuńKorzystam z innego przepisu, ale widzę, że ten jest warty wypróbowania;)
OdpowiedzUsuńWypróbuję:)
OdpowiedzUsuńMam te ksiązke, cudownie opowiedziana historia o wypiekaniu ciast. Dzis tez robilam kruche wg przepisu z tej ksiązki wiec podpisuje sie obiema rekami pod Twoim postem a zdjecia fantastyczne!
OdpowiedzUsuńTeż mam tę książkę i kusi mnie ten przepis.
OdpowiedzUsuńosobiście ciasto kruche robię zwykle na wyczucie.
OdpowiedzUsuńi wychodzi! zawsze moje, własne i smakowite.
niestety nie posiadam książki tego pana... ba, mistrza! ale
mam zamiar ją zakupić na Zajączka xd
piękne zdjęcia.
a ostatnie, gdzie pokazujesz zastosowanie - aż ślinka leci!
o, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńto zdecydowanie mój faworyt wśród przepisów na kruche ciasto :)
OdpowiedzUsuńZanim zrobię, mam jeszcze jedno pytanie - ciasto należy nakłuć widelcem przed pieczeniem? Bo tak wygląda na zdjęciu
OdpowiedzUsuńJa zawsze nakłuwam kruche ciasto, jeśli wypiekam spody do babeczek czy tart. M.Roux w swojej książce też to zaleca.
Usuńjestem zakochana. Zdjęcia śliczne. Aż mi język ucieka. Będę tu zaglądać i siać Twoje przepisy na swoim kuchennym poletku. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne! Ja ostatnio chciałam zrobić ciasteczka w tych foremkach, ale chyba za bardzo ubiłam ciasto, bo po upieczeniu nie dałam rady wyjąć go z foremek ;)
OdpowiedzUsuńCzy to ciasto nadaje sie rowniez na kruche ciasteczka...czy utrzymuje ksztalt po upieczeniu?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam go jeszcze w takiej wersji, ale wydaje mi się, że powinno utrzymać kształt i bez foremek. W książce Roux w kruche ciasto do ciasteczek jest jeszcze wzbogacone o dodatkowe żółtko.
Usuń