Ciasto czekoladowe z cukinią


Ostatnio coraz chętniej sięgam po przepisy, w których występują mąki pełnoziarniste i symboliczne tylko ilości cukrów. To ciasto spełnia te wymagania. Wystarczyła więc tylko jedna, porzucona w lodówce cukinia i odrobina wolnego czasu, by pojawiło się na moim stole. Ciasto przypomina brownie z konsystencji, jest mało słodkie i mocno czekoladowe, dla miłośników gorzkiej czekolady.
Przepis widziany na kilku blogach, ostatnio tutaj.

Składniki:

2 jajka
200g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
50g cukru brzozowego
30g kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
200g musu jabłkowego
140g cukinii (w przepisach, które widziałam było 300-400g)
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej

Cukinię zetrzeć na drobnych oczkach tarki i odcisnąć z nadmiaru soku. Czekoladę pokroić na małe kawałki. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, cynamon, kakao, sodę), a w drugiej mokre (jajko, ekstrakt waniliowy, mus jabłkowy i cukier). Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać. Na koniec dodać cukinię razem z czekoladą. Przełożyć ciasto do foremki 20x20cm wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 st C (z włączonym termoobiegiem).
Piec 30-40 minut.

Komentarze

  1. Wygląda pysznie czekoladowo! :) Widziałam już w paru miejscach podobne ciacho. Jestem ciekawa jak bardzo jest wyczuwalna zawartość cukinii i jabłek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie cukinii jest dobrą połowę mniej niż w przepisach, które widziałam. Niestety tylko tyle miałam w lodówce, a jak zwykle piekłam pod wpływem impulsu. Nie jest wyczuwalna, podobnie z jabłkami. Ich obecność ma chyba większy wpływ na strukturę ciasta. W smaku zdecydowanie dominuje czekolada w wersji wytrawnej.

      Usuń
  2. Super! pasuje mi wizualnie ten puder na wierzchu. Cieszę się, że się udało. Saratelko, ja robiłam właśnie z większym udziałem cukinii, a mimo to była niewyczuwalna. Nikt nie dowierzał usłyszawszy co jest bazą dla tego mocno czekoladowego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  3. po prostu przepadam za tym ciastem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam czekoladowca z cukinią! Podoba mi się, że użyłaś mąki pełnoziarnistej orkiszowej - jej lekko orzechowy smak super podkreśla czekoladowość tego ciasta :)
    Wygląda bosko! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. pychota :D
    ja robię takie: http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2011/06/Ciasto-z-cukinia.html

    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja ostatnio również poszukuję przepisów z wykorzystaniem zdrowszej mąki oraz mniejszej ilości tłuszczu i cukru. Bardzo ciekawy przepis i apetyczne ciasto. Wygląda jak rasowe brownie ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze :)