Gulasz wieprzowy


Po ostatnich słodkościach przyszedł wreszcie czas na prosty, treściwy posiłek. Po stresującym poranku i późniejszym, męczącym spacerze gulasz okazał się rozwiązaniem idealnym. Z ziemniaczanymi plackami i gęstą śmietaną na obiad oraz ze świeżym, obowiązkowo zakwasowym chlebem na kolację. Resztki zaś jak zwykle trafią do zamrażarki i będą czekać na dni, kiedy w natłoku zajęć nie ma czasu nawet na gotowanie.


Składniki:

500g karkówki wieprzowej
780g pomidorów z puszki
2 szalotki
1 czerwona papryka
300ml wody
150ml czerwonego wina (dałam bułgarskie półsłodkie)
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz czarny
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu jabłkowego
tymianek suszony
wędzona papryka
ziele angielskie
liść laurowy suszony
4 ząbki czosnku
oliwa do smażenia


Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki ok.2x2cm. W garnku rozgrzać oliwę. Każdy kawałek mięsa delikatnie obtoczyć w mące pszennej i wrzucać do garnka uważając, by nie nasypać niepotrzebnie więcej mąki. Obsmażać mięso delikatnie. Szalotkę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Gdy się zeszkli, dodać 2 łyżeczki (czubate) koncentratu pomidorowego i obsmażyć wszystko razem przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodać pomidory z puszki, wlać wodę, wino, wyciśnięty czosnek, liść laurowy i ziele angielskie oraz suszony tymianek i wędzoną paprykę. Przykryć i dusić na małym ogniu przez ok.15 minut. Następnie dorzucić paprykę pokrojoną na większe kawałki, wlać sos sojowy, ocet jabłkowy, popieprzyć i częściowo posolić. Znowu przykryć i dusić, aż mięso zmięknie przez ok.40 minut. Dosolić i w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku pieprzem, tymiankiem i wędzoną papryką.


Komentarze

  1. Wygląda znakomicie - taki konkretny, treściwy i pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. mm wygląda przepysznie. ja co prawda zawsze daje wino wytrawne ale ciekawi mnie smak z półsłodkim, wypróbuje przy okazji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam gulasz i z pewnością przyrządzę sobie to danie na następny obiad :). W domu gulasz robię najczęściej w specjalnym garnku, który kupiłem nie dawno na https://duka.com/pl/gotowanie-i-pieczenie/garnki-i-rondle. Naczynie idealnie nadaje się do przygotowywania takich potraw, gdzie na początku danie podduszam, a potem wstawiam bezpośrednio w garnku do zapieczenia. Garnek z powodzeniem można umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze :)