Czekoladowe ciastka z płatków kukurydzianych
- Zjadłabym coś słodkiego...
Czasem wolno mi marudzić. Odesłana do łóżka z kubkiem parującego płynu mogę wyglądać żałośnie i przez bolące gardło przeciskać swoje zachcianki. To chyba jedyna korzyść z chorowania. Leżę wtedy i spoglądam jak dla odmiany to On kręci się po kuchni.
Ciastka w całości wykonane właśnie przez Niego. (Wspólne oglądanie programów kulinarnych musiało się kiedyś opłacić.) Czekoladowe, chrupiące i oczywiście bardzo smaczne.
I proste :)
Składniki:
135 g czekolady mlecznej
20 ml mleka
40 g płatków kukurydzianych
Czekoladę pokruszyć do małej miski, wlać mleko i wstawić na 30 sekund do mikrofali. (W wersji bardziej wymagającej można czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej.) Po wyjęciu dokładnie wymieszać. Dodać do płatków kukurydzianych i wymieszać, uważając by ich nie połamać. Z gotowej masy nabierać kopiaste łyżki i nakładać na papier pergaminowy. Włożyć do zamrażarki na 1 godzinę. Wyjąć i cieszyć się ciasteczkami :)
Najlepiej zjeść całość tego samego dnia. Drugiego dnia ciasteczka nie są już tak chrupiące.
![]() |
Też widzicie tutaj żółwia? |
Ale zbieg okoliczności! :D Już myślałam, że zrobiłaś z tego samego przepisu ;) Smakowite takie z czekolady! :)
OdpowiedzUsuńWłaściwie... ja też zjadłabym coś słodkiego :). Piękne ciasteczka. Czekolada to moja ulubienica :).
OdpowiedzUsuńAle fajne małe pyszności;)
OdpowiedzUsuńhaha, a dopiero co takie widziałam na blogu, ale owsiane ;]
OdpowiedzUsuńdomowe słodycze są naprawdę wspaniałe. ;]
jeżyki to moje ulubione ciasta, niestety ich znikoma ilość w opakowaniu mnie szybko zniechęca. a taka domowa wersja, słodka i chrupiąca.. niezwykle kusząca :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
http://kocie-smaki.pl
świetne! i tylko 3 składniki
OdpowiedzUsuńProste a efektowne :) Mam nadzieję, że i mi się kiedyś opłaci wspólne podglądanie blogów kulinarnych ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń