Pierogi z kapustą i białym serem
Dokładnie takie pierogi pojawiały się u mnie w domu. Do tej pory ilekroć słyszę o kapuścianym farszu w głowie pojawia mi się obraz smażonej kapusty. Drewnianą łyżką ukradkiem podjadałam ją z rondla. Zwyczaj, przed którym i dzisiaj ciężko mi się powstrzymać. Tyle, że teraz, we własnej kuchni nie muszę w tym celu niby przypadkiem przechodzić obok garnka.
Ciasto na pierogi:
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
1 jajko
1 łyżka roztopionego masła
szczypta soli
mąka do podsypania
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na części, wałkujemy niezbyt cienko i wykrawamy okrągłe placki. Na każdy nakładamy łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiamy brzegi.
Farsz z kapustą i serem:
1 średnia biała kapusta
200 g twarogu półtłustego
3-4 małe cebule
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
olej i masło do smażenia
Kapustę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Studzimy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Kroimy drobno i smażymy (z możliwie niewielką ilością tłuszczu) na małym ogniu często mieszając, aż lekko zbrązowieje. Cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na złoto na maśle. Do wysmażonej, przestudzonej kapusty dodajemy cebulkę i biały ser. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotowym farszem wypełniamy pierogi.
Z kapustą i serem? ciekawe połączenie!
OdpowiedzUsuńWesołych!
z kapustą i serem? nigdy nie jadłam takiego połączenia. brzmi intrygująco, nie powiem.
OdpowiedzUsuńach, no i oczywiście radosnych i spokojnych świąt! ;*
oho, ktoś tu ma talent do sztuki lepienia pierogów!
OdpowiedzUsuńSwoją drogą pierogi z twarogiem i kapustą wydają się być idealnym rozwiązaniem w konflikcie ruskie-z kapustą ;D
Uwielbiam pierogi w każdej postaci i juz myślałam, że jadłam prawie wszystkie a tu niespodzianka ;) muszę wypróbować !
OdpowiedzUsuńczytam i oglądam, i bardzo się raduję! ładnie tu :) a ostatnio szukałam przepisów wołyńskich i natknęłam się na pierogi jak Twoje :) http://www.wielkiezarcie.com/recipe9527.html
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń