Tagliatelle z cukrowym groszkiem


Kilka szczypt i dwie garści.
Lubię zerkać do skomplikowanych przepisów, szukać nowych składników, kombinować. Skrupulatnie notować proporcje i próbować, raz po raz, gdy za pierwszym nie wyjdzie jak trzeba. Bywa jednak, że zaskakuje mnie zwykły makaron. Ta znikoma ilość wrzucona na patelnię. Trzy składniki, nie więcej. Będąc dzieckiem zajadałam się wstążkami polanymi masłem i obsypanymi cukrem. Zapominam o tym. A potem na nowo się dziwię. I doceniam.


Składniki:
(na jedną porcję)


4 gniazdka makaronu tagliatelle
garść groszku cukrowego
szczypta chilli
1 łyżeczka papryki czerwonej
sól, świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek


Makaron ugotować. Świeży groszek cukrowy opłukać i przelać gorącą, a następnie zimną wodą. Na patelni rozgrzać dobrej jakości oliwę z oliwek, wrzucić groszek i podsmażać go przewracając przez 3-4 minuty. Posypać słodką czerwoną papryką i chili. Dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać pozwalając by obtoczyła go oliwa z przyprawami. Posolić i ewentualnie dopieprzyć do smaku. Od razu nakładać na talerz.



Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze :)